Insomnia, deel 2

Bewonderenswaardig, de precisie waarmee hij mijn voeten dept. Met een in azijn gedrenkte keukenhanddoek. Penetrante stank, maar hij gaat onverstoorbaar door. Netelbultje per netelbultje. Tot aan mijn enkels, tot aan de zoom van mijn pyjamabroek. Daaronder konden de netels me niet deren.

Ik kijk naar zijn handen die de handdoek dirigeren. Sterke handen waarin mijn voeten klein lijken. Ik kijk naar zijn armen die me hebben gedragen, weg van het netelveld, weg van de pijn. Ik kijk naar zijn krullen. Grijzend, maar ze zijn nog met velen. Zijn wenkbrauwen zijn van de eigenzinnige soort. De linker heeft een litteken, een kale streep die een boogje maakt terug naar zijn slaap.

Leeuwenverzorger, ik bedenk dat hij leeuwenverzorger is. Dat hij sterk en zorgzaam en geen grote prater is. Dat overdag de leeuwen zijn beste vrienden zijn en ’s avonds de Duitse herder. Maar ik denk nog meer dat hij de jungle waarin we leven de baas kan. Zou hij de leeuwin in mij aankunnen? Zonder terug te slaan, zonder me neer te halen, zonder andere mannen neer te halen? Gewoon genoeg man zijn van zichzelf?

Ik sluit mijn ogen en snuif hem stilletjes op. Ik ruik leder en kaneel. Wanneer ik mijn ogen open, kijkt hij me recht aan en ik voel me betrapt. Hij verraadt niet wat hij denkt en vraagt of het gaat. Ik knik. Blik terug gericht op mijn voeten. En zijn handen. Ik weet niet wat ik moet zeggen. Terwijl ik eigenlijk een grote prater ben.

Misschien wil ik zeggen dat ik geen gekke vrouw ben. Dat ik eigenlijk heel rationeel ben, alleen dat ik veel praat in mijn slaap en af en toe slaapwandel. Dan word ik wakker op plekken die me vreemd zijn. Maar dat heb ik al verteld toen hij me kwam halen uit het hondenhok. En die keer toen ik naast hem was gaan liggen in zijn hangmat, tijdens die eerste warme lentenacht. En ik vertel iedere keer dat de medische term somnambulisme is, maar dat bijna niemand dat weet.

Telkens tilt hij me vastberaden op van de plaats van delict en zet hij me zachtjes neer aan mijn voordeur. Telkens wisselen we weinig woorden. Ik bedank hem dan gegeneerd en hij glimlacht. En als we elkaar daarna tegenkomen in de straat, dan mijden we elkaars blik, maar we zeggen wel vriendelijk gedag. En heel soms vraagt één van ons hoe het gaat met de ander. Meestal aai ik de hond. Om mezelf een houding te geven.

Deze keer zette hij me zachtjes neer in zijn woonkamer, op de bank. Hij haalde azijn en een handdoek en begon te deppen. Tussendoor zette hij een muziekje op en schonk een glas wijn voor mij en een biertje voor hem. Van de zwaardere soort, een trappistenbier of iets in dat genre. Ik ben geen kenner.

De hond heeft me van onder tot boven besnuffeld. Je zou denken dat we elkaar ondertussen kennen. Maar in de hondenwereld ligt dat misschien anders. Of misschien ligt het aan de azijn. Nu ligt hij naast ons. Hij slaapt, ademt zwaar en maakt af en toe een geluidje. Vanuit een droom. De Duitse herder heeft geen last van insomnia.

Er hangt een stilte die ik niet wil verbreken. Het brengt rust en heeft iets vertrouwds. Of komt dat door de wijn? Het is een goede wijn, droog maar toch zacht. Of komt het door de sterke handen die me verzorgen? Het doet goed. De jeuk trekt weg. De bultjes zien minder rood. En ik hoor mezelf hem weer bedanken. Meer woorden komen er niet. Ik sluit mijn ogen en ik voel de rust.

Advertenties

5 gedachtes over “Insomnia, deel 2

   1. Ik had per ongeluk twee keer dezelfde reactie geplaatst, dat was de fout.
    Een blogroll is een lijst van weblogs die de moeite waard zijn om te vermelden.
    Staat bij mij onderaan.

    Like

   2. Als het de moeite waard is mag alles 😉 Dankjewel. Ik bekijk dit dan ook eens. Ik moet nog wat meer mijn weg vinden in alle mogelijkheden van wordpress.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s