Vannacht droomde ik van jou

Vannacht droomde ik van jou. Dat je terug was, in ons huis. Het was geen huis waar ik ooit echt heb gewoond, maar in mijn droom was het dat wel. Het had meer ramen dan ik heb gekend en een grotere kleerkast dan ik heb gehad. Ik lag in ons bed, in onze slaapkamer. Jouw kinderen stommelden in de gang, op weg naar de badkamer.

Het was namelijk ochtend in mijn droom. Een winterochtend met kristallen op het raam en koude tegelvloeren. Je kinderen hadden de leeftijd zoals ik ze me het vaakst herinner: je zoon elf en je dochter acht. Jij had nog je lange haar.

Je was terug verliefd op mij, want je was het een tijd niet geweest. Een ander had je zoete woorden toegefluisterd en je had aan haar lippen gehangen. Een ander had je laag zelfbeeld gestreeld en je had het geloofd. Een ander had wat met goud gestrooid en je was verblind geweest.

Maar je was terug en tot inkeer gekomen. Je zag het allemaal helder en je was vastberaden: jij en ik, we hoorden bij elkaar. Je had er alles voor over om het deze keer te doen slagen. Je kroop onder het winterdekbed, dicht tegen me aan. Je kuste mijn hals net waar ik het graag heb, je legde je warme handen net waar ik ze het liefst voel en je vroeg me een tweede kans.

Tot mijn eigen verbazing maakte mijn hart geen sprongetje. Dit was nochtans wat ik had gewild, maar nu het er was, vroeg ik me af of ik het nog altijd wou. Ik draaide me om zodat ik je kon zien, maar je was een nieuw gezicht geworden. Je sprak woorden van een ander. Je handelingen waren zonder betekenis, je houding zwak en laf. Ik vroeg me af waar dat vroegere gezicht naartoe was gegaan. Waar schuilde de vroegere gedaante?

Onder dat warme dekbed, onder jouw warme handen, wist ik dat je vroeg of laat opnieuw zou vluchten. Dat je zou wegvluchten in je laagjes camouflage, je kleuren, je nieuwe jij’s: ik kon het niet langer rijmen. Waarom zou ik je beloofde woorden deze keer geloven?

Vannacht droomde ik van jou. Toen ik wakker werd, was het een zomerochtend met zwoele temperaturen en zonlicht dat weerkaatste op de tegelvloeren.

Advertenties

3 gedachtes over “Vannacht droomde ik van jou

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s